Nečekejte nic světoborného, tento blog chci pojmout jako bránu svých myšlenek.

Poučení z tohoto ročníku: začni podvádět. Rychle.

4. 6. 2013 21:33
Rubrika: Radost ze života | Štítky: skola , výška , cheating , taháky

Nejsem bílá ovce a ani já nemám co házet kamenem. Ne že bych nikdy na zkoušce nepodváděl. Tento semestr jsem neměl samé A. Skončil jsem pravděpodobně dokonce za průměrem ročníku. Nepoužil jsem tahák, seděl jsem nad sešitem a knížkama (nejen déle, ale už jen to, že já seděl, zatímco někteří nikoliv) a dokončil jsem semestr brzo, ale o hodně později, než snaživci. 

Mohl bych v tomto článku nadávat. Nadávat na spolužáky, jejich přístup, který následně získaný titul celkově degraduje - ti jsou ti špatní.

Nebo nadávat na učitele, s nepřiměřeně vysokými požadavky, když na odvozování řezných sil při obrábění válcovou frézou přijde - ti jsou ti špatní.

Nebo nadávat na školu, která je zodpovědná za jednotlivé cvičící a vyučující a kvalitu jejich vyučování.

Taky si zanadávám na facebook, po němž se šíří taháky, na internet, na němž je milion rozptýlení, které ještě před deseti lety nikomu ani nechybělo a dnes se bez něj neobejdeme, na starý přístup k vyučování formou přednášek, které fungovaly za krále klacka, ale dnes získávání "znalostí", které ve zlomku sekundy vyhledáte odkudkoliv na světě, jsou k ničemu.

Dejte mi věc, najdu způsob, jak na ni nadávat.

Ale pointa je jinde. Historie se neptá. Vylož si to jedním ze dvou způsobů:

  • když to dnes obšlahnu, nikdo se to nedozví a šťastně budu žít až do smrti v požehnaném věku
  • když to dnes obšlahnu a v budoucnu nebudu vědět, jak na to, nikoho nebude zajímat že nevím (a "věděl jsem")

Před několika dny jsem zjistil, že nedokážu dát dohromady vyjmenovaná slova. (Dokážeš to ty?) Tak jsem je na mobilu vyhledal a dozvěděl jsem se dvě věci:

  • chybu bych v diktátě neudělal, slova si pamatuju i když ne jejich celou množinu v řadě za sebou
  • přibyly další slova: "slynout" a "vlys" která jsem v životě neviděl, natož abych je sám použil. (To přitom znám slinutý karbid a vlis, vzniklý vlisováním.)

Být takhle ve třetí třídě dnes (a mít zdřevěnělej mozek jako dnes a ne jako houba tehdy), řekl bych si, že tyto dvě slova následujících cca 20 let stejně nepoužiju. Tak si je můžu napsat na tahák. A nemýlil bych se, opravdu je nepoužiju. Jenomže: jak poznat, co mi úplně k ničemu nebude?

Od budoucích biologů jsem slyšel, že derivace a integrály nepotřebují. Sám jsem tvrdil, že latina mi bude k ničemu. Když brácha studující práva musel znova na zkoušku z Archivnictví na fildě, říkal, že tohle rozhodně nepoužije.

A použili jsme.

Skončím tedy citátem. Vyvoď si z něj závěr jaký sám chceš. Přeji hodně úspěchů. Ne při studiu (příliš nedefinovatelné), ale v životě.

"If you think education is expensive, consider the cost of ignorance." ~ Unknown

Zobrazeno 1371×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz